Какво е кундалини йога

Какво е кундалини йога

Кундални е осъзнатост, а кундалини йога е наука за събуждане на тази съзнателност в нас. Това е техника, от която всеки може да извлече ползи, според своите нужди и капацитет – по-добро здраве, по-пълноценен живот, разширяване на съзнанието или тотално сливане с божественото в нас.  Без значение кой какво търси, чрез тази практика, стига да е искрен, той ще го намери. А Кундалини йога, чрез техниките които предоставя, ни заставя да бъдем именно такива – безусловно искрени и честни към нас и света около нас. Заставя ни да погледнем себе си очи в очи със всичките си кирливи ризи. Това не е техника за отпускане, релаксация и просто да се почувстваме по-добре. Разбира се, това се постига като резултат, но само след като сме успели да разчистим всичко в нас, което всъщност ни пречи. Отпускането и чувството ни на удовлетвореност идват от дълбоко място на истината в нас. Технологията – кундалини йога – съкращава (рязко понякога) разликата между вътрешния ни свят и личност и това, което проявяваме навън. Повдига клепачите на собствените ни очи и ги държи отворени.

За мен лично, когато за първи път започнах да се занимавам с тази йога преди седем години, чувството беше, като че да се е отворила кутията на Пандора в мен. Всичките ми “демони” наизскочиха и започнаха да се вихрят в живота ми. Истината е, че веднъж отворена тази кутия, не може да се затвори. Веднъж събудена тази енергия, дори само леко да се надигне, тя има силата да преобрази живота ни. Той ще се преобрази, но от нашата смелост и действия ще зависи към какво. Хубавата новина е, че в кутията на Пандора освен демони, има и съкровища, и най-страшните демони, пазят най-красивите съкровища на нашата истинска същност.

Увереността и силата, която една истинска практика помага да придобием, не е базирана на това как изглеждаме, как ни виждат другите или до колко владеем самата практика, увереността идва от това, че сме успели да преодолеем самия себе си, собствените си тъмнини и страхове. Това нито един Гуро не може да ни го даде, нито една система и нито една диплома, но също така никой и нищо не може да ни го отнеме. Това, което сме изградили сами от себе си, е всичко, което истински имаме, и ако творението ни радва, то ние ще се чувстваме добре, независимо какво мисли някой друг.

Това е кудалини йога – инструмент, с който да изваем отвън и да придадем физическа форма на красивото същество, което лежи затрупано на дъното на кутията ни с демони. Това е йога на действието и манифестацията. Ако имаме любов в сърцето си, тя ни позволява да дадем форма на тази любов в света, да направим невидимото – видимо по един хармоничен начин.

Причината тази йога да е била тайна, труднодостъпна толкова векове наред и предавана стриктно от учител на избран ученик е, че тя събужда тази сила на манифестация, силата на истинския творец, а тази сила покварява лесно. Същата сила, която създава и разрушава. Както казах, ако носим любов в сърцето си, ние ще сътворим тази любов в живота си, но ако няма любов там… е поне със сигурност ще ни станат ясни последиците от липса на любов. Всеки носи сам последиците и отговорността на това, което е.

Сат Нам

Подарявам ви тази малка Лебедова крия. Хубаво е да си грозно пате, винаги има шанс да станеш лебед. 🙂

Текст и видео: Лидия Иванова

изображение: интернет

Please like & share:

Leave a Reply

Close Menu