Кривото дърво

Кривото дърво

Слънцето очертаваше красивата му фигура, тялото му беше дребно, но здраво .. имаше мускули, които само неуморната работа на открито можеше да оформи, обли, хармонични, тяло направено от работа, а не със спорт или фитнес … кожата му бе стояла дълго под слънцето, потъмняла и мека. Когато се усмихнеше, личаха малките бръчици около очите му, подписът на вятърът, брулил лицето му. Имаше изтънчени ръце на творец, но загрубели, като на занаятчия … Беше топъл след обед, той, облечен само със широк панталон, се излежаваше нехайно под сянката на караваната си … изящният му гол гръб завършване с чаровни трапчинки на кръста, а дългата му, тъмна коса беше прибрана на опашка … Пред нас беше гората, и вятърът тихо шумеше в клоните на дърветата … почти цял живот, се бе занимавал с дърводелство, рядко бе живял в градовете, освен да припечели нещо от поръчки … Отпи глътка черен чай, отметна кичур от лицето си и примижа към гората ….
– Знаеш ли, толкова често съм седял в горите, съзерцавайки дърветата. След време, започваш да ги разбираш … няма две еднакви дървета, всяко се е изкривило и разклонило, така че да достигне максимума светлина .. гледаш го хм, криво дърво, усукало се цялото… на нищо не прилича, а то е съвършено … успяло е да преодолее всички препятствия, вятърът го е духал, други дървета са го засенчвали, бури са го клатили, суша го е морила, а то пак е стигнало светлината и всичко се е изписало във всяка извивка на стеблото му, ако можеш да го прочетеш … колко е съвършено…
– Като хората ли?
– Като хората … само, че дърветата не смятат, че са криви, те просто са дали най-доброто от себе си в условията в които са расли ….

Дълго мълчахме и вгледани в дърветата пред нас…мързеливо отпусна глава в скута ми и притвори искрящите си кафяви очи …прокарах пръсти през широкият белег на гърдите му …

текст: Лидия Иванова
снимка: интернет – ahaplama

Please like & share:

This Post Has One Comment

  1. Необикновената му причудлива форма създадена от природата, което го прави не само интересен природен феномен, но и любим обект за много фотографи. Кривото дърво е природна забележителност, творение на природата, което трябва да бъде запазено за поколенията.

Leave a Reply

Close Menu