Кундалини йога за здрава нервна система

Кундалини йога за здрава нервна система

Изглежда, че повечето хора се стремят към щастие, успех, парии т.н, но истината е че хората се стремят към удовлетвореност. Тя не идва задължително с постигането на стремежите ни. Удовлетвореността идва от възможността да изразим своята най-дълбока същност, да сбъднем най-съкровените си желания и да чувстваме своята цялост във всеки аспект от живота си.

Живеем в технологичен свят, където постоянно сме под влиянието на някакъв вид медия, общуване и социален натиск.  Това неминуемо води до пре-стимулиране и претоварване на нервната система.”Болестта” на технологичната епоха е умора. Умора до степен на пълно изчерпване, физическа умора, нервна умора, дори мозъчна умора. Жизнената ни енергия изтича, като отворено кранче, през претоварените ни сетива. Нужно е повече от всякога да намерим средство и начин да заздравим енергийната си структура, генерираме и съхраняваме жизнената си енергия.

Най-важното, което трябва да се знае за нервната система е, че тя работи с електричество. Физическите ни тела, не са нищо повече от комплексни био-машини, които работят на електричество. За съжаление пълното ръководство за употреба е изгубено някъде или пък не? За щастие, функциониращи техники за поддръжка на изправността са успели да се съхранят във времето и пространството. Точно както не можете да пуснете 220V ток по кабел, направен за 12V, без да го изпържите, така и слабата нервна система изгаря при претоварване и гърми някой бушон.

За да постигнем какъвто и да било вид успех и удовлетвореност в живота си под формата на пари, връзка, себе-реализация и пр., имаме нужда от здрава нервна система. Чудили ли сте защо например “тото” милионерите най-често откачат? Или защо, когато сте на прага на успех се само-саботирате по някакъв начин? Защо разрушавате любовна връзка, която е започнала прекрасно? Защото, нервната ви система не издържа. Парите, любовта, успехът, популярността са огромен прилив на енергия към вас и ако дойде изневиделица, нервната система просто дава на късо и бум.

За да имате всичко за което копнеете и да успеете да изразите своята същност, е нужна система, която да го понесе. Иначе, удряте таванът на своите възможности и каквото и да правите просперитетът не идва при вас,  идва при съседът, при онзи от новините, но вас сякаш все ви подминава. Хората инстинктивно “надушват”, дали имате здрави нерви, особено когато става въпрос за бизнес. Никой не би поверил, голяма отговорност, на човек, който се драматизира и емоционилизира за всичко. И другите ми любими същества – хипер-сензитивните, на които всичко им е твърде много, постоянно някой им краде от енергията, не понасят хора, тълпи, имат видения и пр. Този синдром се развива най-често, след енергийни (духовни) практики, употреба на психотропни вещества, медитации. Понеже куцо и кьораво е шаман и лечител в днешно време, в повечето случай просто се вкарва огромно количество енергия в системата на човек и сетивата му се “отварят и стимулират” за кратко и ако човекът няма тренинг и капацитет, пак се получава претоварване, което води до тази свръхчувствителност. Тя не е признак за духовна извисеност, напротив, това е признак, че не може да се понесе извисяването.

Кундалини йога, разполага с много техники за заздравяване на нервната система. Всичко де що има дишане, помага това да се случи. Както е казал Йоги Баджан “дълбоко дишане, дълбока нервна система, дълбоки мисли, дълбок живот”. Аз ще се спра на две прости неща, който не отнемат много време. За трайни резултати е нужна всекидневна практика. Понеже е ясно, че не всеки има време да отдели час, два, ще покажа огненото дишане. Практикуването дори само 3 минути на ден води до повече спокойствие и подготовка за успехът ви. Разбира се невероятни резултати изискват невероятни действия при добра практика дишането може да се удължи до 31 минути. Но, като за начало 3 са достатъчни. Освен, че заздравява нервната система, помага за пречистването на кръвта и работата на храносмилателната система.

За възстановяване на нервната система – огнено дишане

За заздравяване на нервната система – студени душове.

Терапията със студени душове се прилага по следният начин:

1. Тялото се обтрива на сухо по посока на сърцето с груба хавлия или изтривалка, докато кожата се зачерви. Лицето се масажира внимателно

2. Втриваме бадемово или кокосово масло с енергичен масаж

3. Обливаме със студена вода тялото, като продължаваме да масажираме различни части от тялото си, като можем да започнем с ходилата си.

4. Престоят под студена вода може да продължи от 30 секунди до 15 минути

текст: Лидия Иванова по публикации на Гуру Джагат

Илюстрация и видео: Лидия Иванова

Please like & share:

Leave a Reply

Close Menu