Отпуска за жените по време на месечният им цикъл?

Отпуска за жените по време на месечният им цикъл?

Днес попаднах на кратка статия, че Италия може би ще е първата страна в Европа, която ще дава тридневна платена отпуска на жените, по време на месечният им цикъл.
( статията тук) Зарадвах се, въпреки, че съм сигурна, че голяма доза мъже биха скочили и питали – “А ние защо да нямаме такава отпуска”, “Това е дискриминация, не е често” и “И нали жените искат равни права, значи ще работят наравно с нас” – “Ами съжалявам, просто нямате цикъл, или поне не такъв”

Аз не веднъж съм изказвала подобно становище, че е редно жените да ползват такива почивни дни и съм се надявала да се случи на по-глобално ниво. Не съм феминистка, винаги съм смятала, че феминизмът е криво разбрана женственост. Това до което е довел е да имаме равни права с мъжете, но като мъже. Да си кажем честно, действащите структури са патриархални, за да бъде успешна жена там, тя трябва да функционира ментално и физически, като мъж, което е ок, ако по някакъв начин бяха почетени и женските и́ страни, но те не са. Те са меко казано неудобни в такива структури и са само за вкъщи с пакет салфетки и сълзи в банята, например, между сдържаните емоции, не нарисуваните картини и не написани стихове, пренебрегната интуиция, изборът между – време за сделка или време за деца? Сложи за капак и някакви изблици на неконтролируема нервност, кървене и болки всеки месец – няма място за такива глезотии. Нямам намерение да изкарвам жената жертва, на факта че е жена. Напротив – жената е жена, мъжът е мъж. Време е да приемем, че сме различни, защото само с признаване на различията си, почитането и разбирането им, ние можем да сме наистина равни.

Примерно, колко щеше да е хубав светът, ако жените престанеха да съдят и да мрънкат на мъжете за щяло и нещяло, а мъжете престанеха да се опитват да ни разберат и просто ни приемат, че сме си такива. Да се върна на съществото на писането ми – платена женска отпуска. На пръв поглед звучи, като загуба на пари и време на фирмата, второ не звучи честно към мъжете работещи там. На втори поглед е обратното. Първо – не всички жени, не всеки месец имат тежък цикъл, но наличието на самата възможност за почивка, в случай, че този път е тежко, отпуска жената психически и намалява емоционалните пристъпи. Второ, така или иначе жената не е напълно функционална в тези дни, няма енергия, надрусана е с болкоуспокояващи, получава крампи, подута е, разсеяна и тн, така че капацитетът и на работа, така или иначе не е голям. Моите скромни проучвания са ми показали, че всъщност голям процент от остротата на тези неразположения са причинени именно от невъзможността от почивка в този период. Така, че просто няма да има една изморена, нервна жена в офиса, вместо това тя ще се връща презаредена и в бойна готовност. В противен случай имате една почти винаги на ръба на нервна криза жена.

Какво представлява цикълът? На физическо ниво, разбира се е изхвърляне от тялото на неоплодената яйцеклетка и тн. Но на друго ниво е период на освобождаване на емоционалните “отпадъци” натрупани през месеца. На всички идеи, който не са дали плод. На всички не разрешени и пренебрегнати проблеми. Мъжът, някак си успява да си изпразва главата автоматично, докато жената не може и затова да бъде оставена намира в този е период е съществено важно за емоционалният и́ психическият и́ баланс. Това е време, да се презареди, да се свърже с интуицията си и първичната женственост. Това е период на навлизане дълбоко в Ин или пасивната енергия. Аз лично съм страдала от тежък ПМС години наред, докато просто не си позволих сама на себе си да бъда неактивна, да се отдам напълно на положението и да не ме интересува кой какво очаква, че трябва да свърша точно тогава. Разбрах, че светът няма да свърши за три дни ако аз пропусна нещо, но моят личен вътрешен свят е силно застрашен от крах и разруха и това време го дължа лично на себе си, дори да е само 1 – 2 часа. Трябва да разберем, че времето ни се полага по право и е жизнено важно. Не го дължим, нито на приятелят ни (съпругът), нито на шефа ни, нито на приятелите, нито на децата, котката, кучето … и да разберем, че не е проява на егоизъм или глезотия, а всъщност помага на добрата ни комуникация и отношение към горе изброените. От както прозрях това, близките 5 години, може би, два пъти съм имала тежки месеци и двата пъти, беше защото пренебрегнах нужното ми време.

Попаднах и на още една статия, която има добра колекция от стари практики, но малоумно разбиране (статия тук) В много култури, дори в нашата българската, по време на цикълът жената е отделяна в друго пространство и не и́ се е позволявало да върши домакинска работа. Статията се присмива на това, твърдейки, че е защото тези култури са примитивни и са си мислели, че това е заразно. Глупости, просто защото от край време има разбиране за тази потребност от свързване на жената със себе си, емоционално и физическо изчистване. Пари бих дала, някой да ме праща всеки месец в къщичка и нищо да не трябва да върша. После идва християнство и слага табу върху това, обявявайки жената за нечиста и всичко свързано с женствеността и́ за също толкова нечисто.

Ние сме примитивни, че не отдаваме почит към естественият ред на нещата, нали сме много модерни и съвременни и си имаме съвременни неща, като тежък ПМС, рак на матки, гърди и пр. и ще се борим с тях съвременно – гълтайки и хапчета, хормони и режейки тялото. Супер, няма що. Жени, ПМС не е в реда на нещата, каквито и глупости да ви казват лекарите, то е гласът на тялото ви и пренебрегната Жена във вас. Важно е да се върнем, най после към себе си, да престанем да се опитваме да бъдем мъже, каквото и да ни коства. Защото без истински жени, няма да има истински мъже. Всеки мъж е излязъл от жена. Първата му връзка със света е чрез жената, това всъщност е връзката на Мъжа с живота – Жената, но жената не би родила нищо без пробивната сила на мъжа. Време е да си поемем отговорността за тая попара дето я сърбаме. Имаме нужда едни от други, колкото и да сме наранявани и наранявали. Колкото повече ние сме Жени и почитаме всичко, което ни прави такива, толкова повече мъжете ще са Мъже около нас.

В английският език WOMAN (жена) съдържа думата MAN (мъж). Google ми твърди, че woman издва от – съпруга и мъж (wife + man), но мен ако питате идва от утроба и мъж (womb + man) Както и да е не съм експерт, но по ми харесва връзката, която видях в българският език 🙂

woman

Не е въпросът, кой има власт над другия, кой кого контролира, кой пол е по-умен или по-глупав, кой е първи, кой втори. Въпросът е как се свързваме едни с други, почитайки различията си и познавайки силата и слабостта си.

Please like & share:

Leave a Reply

Close Menu