Коя е танцуващата Дакини?

Коя е танцуващата Дакини?

Танцуващата Дакини е

тя, която се движи през пространството,

във вечен нестихващ танц,

тя, която намира покоят в движението,

тя, която събужда, тя, която е пробудена …

Идеята и мистерията около Дакините, ме очарова в онази манастирска библиотека, където очите ми попиваха безброи заглавия, а умът ми тънеше в отчаяние, че няма как да прочета всичко. Манастирската библиотека, беше един от най-богатите източници на духовна литература на, които бях попадала и не неща от сорта – помогни си сам, а преводи на древни текстове и учения на тибетски учители, проучвания на европейци попаднали по тези източни земи, пътеписи, аюрведа и многобройни други четива, които тогава само ме озадачаваха и разпалваха любопитството ми. Прекарвах хладните непалски следобеди там, забола нос в някое четиво. В една от книгите за древното учение тантра се споменаваше за тези Дакини. Честно казано, бегло помня какво пишеше там, но образът на Дакините, не престана да ме преслдва. Започнах да го преоткривам в будистките тари, във всеки женски аспект на божество, във всяка игра на живота, в дълбокия слой на съзнанието….

Дакини олицетворява онази игрива женска енергия, която вечно се изплъзва от рамките и ограниченията на илюзиите, в които рационалният ум желае да я постави. Понякога са изобразвяни и описвани, като разрушителни и безкомпромисни, друг път, като любящи, смирени и мъдри, но дори в “тъмният” си аспект, единственото, което рушат са ненужни заблуждения и прегради в умът.

Дакините са въплъщение на просветлението в женски аспект. Интуицията, яснотата и остротата, Тя просто знае, няма нужда да знае защо и как, онова дълбоко знание, не подлежащо на логични доводи. Тя е там, където мисълта няма форма, а просто Е, пълният потенциал на сътворението.

Тибетската дума за Дакини е khandro, което буквално означава космически-танцьор или тази, която ходи по небето. Казват, че за да срещнеш истинска Дакини, трябва да си минал отвъд дуалността, да си достигнал най-финните и светли нива на съзнанието, за да може тя да те преведе към безусловното, ноеграничено и абсолютно ….

В материален план, Дакини се наричат високо реализирани духовни водачи – жени. Те се срещат трудно, векове наред жените – учители са оставали в сянка и сякаш на преден план са били мъжете, като водачи. Това не значи, че те не са били там, в своята всеотдайност и смиреност. Жените учители са с любящи, финни и меки сърца, но с гръбнаци от стомана … те не са тези, които учат на мъдрост чрез думи и слова, а чрез живота си, действията си и предизвикателствата с които са се преборили 🙂

Please like & share:

Leave a Reply

Close Menu