Как да обичаш себе си?

Как да обичаш себе си?

Често получавах този съвет – “Просто се обичай”, а сега още по-често се чувам да го давам. Съзнавам, че явно този на вид прост съвет, крие в себе си голям потенциал за недоумение и криво-разбиране, от всеки, който не е направил поне първата крачка към себе-любовта.

Честно казано, смятах това за някакъв нов, егоистичен подход към света и хората. “Как така да се обичам? – Аз обичам и се грижа за другите, а те в замяна ще ме обичат и ще се грижат за мен.” На този фундаментално грешен принцип строях и връзките си. Като заклет романтик, смятах, че аз трябва да се грижа за щастието на човека до мен, а той за моето и така ще съществуваме в мир, хармония любов. Е, отне ми известно време, да разбера колко наивно и не функционално схващане и било това.

На кратко историята, която доведе до прозрението, че да обичаш себе си, далеч не означава да си подаряваш скъпи дрехи и предмети, да се глезотиш с масажи и спа-процедури, да бягаш от реалността с екзотични почивки или да се гледаш влюбено в огледалото с новата прическа.

След поредната връзка от която избягах с 200км/ч, осъзнах, че този път дори не зная защо си тръгвам. Мразех връзката си, мразех  партньора си и най-вече мразех себе си за всичко това, без аз самата да имам логично обяснение. За първи път всъщност получавах всички грижи и внимание, които съм желала, партньорът ми беше какъвто винаги съм си мислела, че трябва да бъде – красив, интелигентен, грижовен, с добра работа и бла, бла, блаааа…. и не можете да си представите шока, в който бях изпаднала, когато за пореден път не бях щастлива, а дори вече нямаше какво повече да желая, всяко желание ми беше поднесено на тепсия, а аз съм от нещастна, та по-нещастна.

Много отдавна бях забравила какво е да се обичам. Бях се загубила във връзките си, преди дори да си дам шанс да открия коя съм всъщност, какво обичам да ям на закуска и как пия кафето си. Скачайки от връзка във връзка, твърде лесно и мързеливо се бях оставила други да се грижат за щастието и комфорта ми, а това водеше единствено до разочарования.

След събуждането, първата илюзия с, която трябваше да се разделя беше, че “Някой, някога ще ме направи щастлива и ще ме обича, както аз искам” и втората много голяма илюзия, че “Аз мога да направя някого щастлив.” Припомних си всички моменти, в които съм предавала себе си, в които съм се оставяла на течението, в които съм се лишавала от правото на мнение и кураж да следвам сърцето си, в името на някого или нещо. Стъпка, след стъпка започнах да откривам, какво значи да обичаш себе си… Това е:

 1. Да можеш да си простиш за всичко. Ама за абсолютно всичко и за онези кирливи ризи дето си набутал в килера на спомените си с надеждата никой, никога да не ги види.
 2. Да бъдеш честен и искрен със себе си и другите относно своите чувства и потребности. Дори да престанем да бъдем комфортни и въпреки страха от отхвърляне, трябва да знаем, че имаме право да чувстваме, каквото чувстваме. Това всъщност, не е лесна част и изисква смелост, особено ако трябва да споделим и докоснем болезнени места в наши близки, партньори или роднини.
 3.  Да слагаме висок приоритет на нашите нужди, без да проявяваме неуважение към чуждите. Това най-просто означава да си легнем, когато ни се спи, дори всички други да искат да ходят на следващия купон, да не ядем, когато не ни се яде (единствено не се отказва на бабите 🙂 и всякакви други дребни неща, осигуряващи ни душевен комфорт.
 4. Да престанем да се гледаме през чуждите очи.
 5.  Да не се страхуваме да се освободим от хора, отношения или места, които ни влияят не хармонично и изсмукват енергията ни.
 6.  Да ядем здравословна и хубава храна, да се грижим за здравето и тялото си. То ви трябва, за да приютява красивата ви душа. Злоупотребата с алкохол, тютюн, наркотици, храна или секс са сигурен признак за подсъзнателно или съзнателно желание за саморазрушение и себе-омраза.
 7.  Да се научим да казваме “Не” и да изградим здравословни граници, чрез които да се грижим за душевният ни и емоционален баланс.
 8.  Да не се самоопределяме с етикети, които ни лепят, но да имаме смелостта да погледнем дълбоко в себе си и видим, дали няма някаква истина в тях.
 9.  Да спрем да обвиняваме другите (приятели, родители, партньори, бивши, правителство, извънземни и тн. ) за нашите лудости, не здравословни модели на поведение и емоционални травми. Вместо това да пречупим малко егото и да потърсим помощ и път към вътрешно израстване, осъзнаване и мъдрост. Практики, лечители и терапевти напоследък много, само да започнем от някъде и да не забравяме, че всички те са само инструменти по пътя към нашият по-хармоничен и изпълнен с любов живот.
 10.  Да поемем отговорност за всичко което сме преживели, добро и лошо и да се научим да вземаме по-осъзнати решения за посоката на нашият живот.
 11.  Да се приемем, изцяло, с нашата вътрешна и външна красота и недостатъци, с красивата ни усмивка и голям нос, с чувството ни за хумор и не способността да помним имена, с всичко, като цялостни човешки същества.
 12. Да изградим живот, които харесваме, вместо да чакаме принца или принцесата да дойде в комплект със замъка и живота на мечтите ни.
 13. Да не се оставяме да бъдем емоционално манипулирани и да не позволяваме на някого да ни внушава чувство на вина. Естествено и ние да престанем да манипулираме и да държим някого отговорен за нашето нещастие.
 14. Да не се виним и да се обичаме, дори когато се провалим по някоя от точките, на себе-любов.

Могат да се допълнят още много точки, аз съм стигнала до тук … любовта към себе си не е самоцел, тя е процес, начин на живот, който усъвършенстваме ежедневно.

Ако можем да направим това за себе си, тогава ще имаме много повече любов и енергия за другите, ще сме напълно способни да приемем и любовта която ни се дава, без да бъдем зависими от нея. Началото на здравословно, любящо и осъзнато отношение към себе си е началото на здравословни, любящи и осъзнати отношения с хората.

Вдъхновено от моя живот и някои попадения на Бану Секендур (авторка в expandedconsciousness.com)
Фотография – beraplan.com

Please like & share:

Leave a Reply

Close Menu